Loader

Ar trebui sa mananci oua?

0 Comentarii | Categorie : mic-dejun, sanatate

Ar trebui sa mananci oua? Aceste argumente pro si contra va pot ajuta sa decideti

Importanta lor este incontestabila: ofera multe substante nutritive si proteine de calitate, dar ajuta si la echilibrarea aportului de calorii. Ouale sunt considerate cele mai sanatoase alimente pe planeta, deoarece acestea ofera toate vitaminele și mineralele esentiale pe care organismul nostru le cere, desi, consumate in exces, pot fi daunatoare. Ouale conţin nutrienti importanti pentru dezvoltarea si mentinerea optima a organismului, astfel incat le putem cataloga ca fiind alimente esentiale in alimentatia fiecaruia dintre noi. Cele mai folosite oua sunt cele de gaina, dar se consuma si ouale de prepelita, rata, gasca, strut, curca sau de bibilica. Afla ce tipuri de oua e bine sa consumi si de ce.

Argumente pro si contra consumului de oua:

Pro

Valoare nutritiva ridicata: Ouale sunt incarcate cu proteine, acizi grasi omega-3 și calciu. Corpul nostru are nevoie de proteine ​​pentru a construi muschii, acizii grași omega-3 pentru cresterea nivelului de colesterol HDL (bun) si calciu pentru o sanatate dentara si osoasa puternica.

Cresterea rezistentei: Ouale va ofera toti aminoacizii necesari, care ajuta la creșterea rezistentei fizice.

Ingrijirea parului si a ochilor: Bogate in vitamina A, ouale va ajuta sa aveti un par sanatos si puternic si o vedere buna.

Depasirea bolilor: acidul folic si vitamina B12 prezente in oua faciliteaza regenerarea celulelor si previne aparitia cancerului de san. Vitamina B12 imbunatateste, de asemenea, functiile creierului, cum ar fi pastrarea memoriei și poate ajuta la prevenirea bolii Alzheimer.

Sanatatea oaselor și imunitate: galbenusul de ou contine vitamina soarelui, adica vitamina D, care ajuta la mentinerea oaselor sanatoase si la o buna functionare a sistemului imunitar.

Dezvoltarea fatului: femeile gravide trebuie sa includa oul in dieta lor zilnica, deoarece furnizeaza suficient acid folic care ajuta la dezvoltarea fatului si este bun pentru perioada postnatala.

Ajuta la pierderea in greutate: Albusul contine numai 17 calorii pe ou. Prin urmare, oamenii cu greutate crescuta pot adauga albusul de ou in regimul lor alimentar.

Contra

Probleme legate de intoxicatii cu alimente și probleme cu stomacul: Inainte de a consuma oua, asigurati-va ca sunt bine gatite deoarece ouale slab preparate sau semipreparate maresc riscul de salmonela (boala provocata de alimente), ceea ce provoaca intoxicatii alimentare. Consumarea oualor slab gatite poate duce la balonare, varsaturi, flatulenta si alte probleme legate de stomac.

Contaminarea: Achizitionati intotdeauna oua din ferme sau magazine verificate, deoarece bacteriile care cauzeaza infectii si bolile provocate de alimente pot contamina cu ușurinta ouale.

Excesul de sodiu: albusurile de ou sunt bogate in sodiu, un ou mediu continand aproximativ 403 mg de sodiu. Persoanele cu restrictie de sodiu in dieta lor trebuie sa aiba grija de continutul de sodiu al albusului de ou si sa consulte un dietetician care sa incorporeze albusul de ou ca element de baza in dieta lor.

Pentru a beneficia de oua, trebuie sa le consumati in mod corect.

 

De ce sunt unele galbenusuri de ou mai intunecate decat altele?
Culoarea galbenusului (de la galben pal pana la portocaliu profund) depinde de dieta gainilor.
Culoarea portocalie din galbenusuri provine de la carotenoizii din hrana pentru gaini.
Pasarile care mananca porumb, lucerna sau iarba au oua cu galbenusuri mai inchise decat pasarile care mananca grau.

Oul de gaina contine 13 vitamine si minerale si are aproximativ 70 de calorii. Proportia cea mai mare de nutrienti (vitamine A, D, E, acid folic) se gaseste in galbenus. Oul este unul dintre putinele alimente care contin în mod natural vitamina D, iar alte vitamine si minerale de care putem beneficia prin consum sunt: luteina, vitaminele B1, B2, B6, B12, calciu, sodiu, potasiu, fosfor, fier, zinc si magneziu.

Oul de prepelita este considerat o delicatesa, dar este destul de accesibil. Este plin de antioxidanti, minerale valoroase si proteine, plus ca are gust delicios. Ouale de prepelita nu au contraindicatii, astfel ca oricand este benefica o cura. Fata de oul de gaina, cel de prepelita contine de cinci ori mai mult fosfor, de 7,5 ori mai mult fier, de 15 ori mai multa vitamina B2 si de sase ori mai multa vitamina B1. De asemenea, ouale de prepelita mai au calciu, zinc, sulf si potasiu. Sunt excelente pentru revitalizarea organismului la orice varsta.

Oul de rata are o greutate de aproape 70 g si contine aproximativ 130 de calorii, din care aproape 30% proteine, peste 60% grasimi si 5% carbohidrati. Oul de rata are numeroase avantaje: se pastreaza proaspat mai mult timp decat cel de gaina, contine, pe langa proteine si vitamine, mai multi acizi grasi Omega3 si este unul din putinele alimente care ofera organismului substante alcaline. Totusi, trebuie consumat cu atentie deoarece conţine mult colesterol.

Oul de gasca este foarte bun la gust, este bogat in grasimi sanatoase si merita inclus în alimentatie mai ales datorita mineralelor si vitaminelor pe care le contine. Reprezinta o excelenta sursa de vitamina D si de vitamine din grupul B, dar pentru a manca aceste oua, ele trebuie fierte temeinic.

Oul de strut, desi nu se gaseste usor pe piata, merita sa il incerci daca ai ocazia. Un ou de strut face cat 12 oua de gaina, iar daca il vrei fiert tare ai nevoie de aproximativ o ora. Poti incerca si o omleta cu mirodenii, sare si diverse ierburi aromate.

Oul de bibilica este mai mic decat oul de gaina si cel mai probabil poți sa il gasesti în zonele rurale. Ouale de bibilica sunt sanatoase, gustoase, sarace în colesterol si reprezinta o alternativa excelenta pentru ouale de gaina.

Distribuie Postarea!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *