Baclava, una dintre cele mai cautate retete cand vine vorba de retetele turcesti, un desert insiropat, aromat si dulce foarte renumit in lumea intreaga. Pentru reteta de baklava am folosit ca umplutura nuca macinata dar se poate inlocui cu migdale macinate, fistic sau alune. Poate fi consumata si ca o prajitura de post, daca se inlocuieste untul cu margarina.
Ingrediente
- 400g foi de placinta
- 400g miez de nuca
- 150g fistic
- 250g unt
- 300g zahar
- zeama de la o lamaie
- 50g miere
- 400ml apa
- o lingura scortisoara macinata
Mod de Preparare
Pasul 1
Se lasa foile de placinta la decongelat la temperatura camerei. Se scot din pachet si se acopera cu un prosop curat, umed, pana la folosire.
Pasul 2
Se incalzeste cuptorul la 180°C (cu ventilatie) sau 200°C (static). Se macina nuca impreuna cu fisticul decojit.
Pasul 3
Se topeste untul si se amesteca cu 100g zahar si scortisoara.
Pasul 4
Pregatim o tava de 35×45 cm unsa cu unt.
Pasul 5
Punem prima foaie pentru placinta, o ungem cu unt folosind o pensula pentru patiserie.
Pasul 6
Acoperim cu alte 3 foi de placinta. Ungem cu unt fiecare strat.
Pasul 7
Adaugam jumatate din amestecul de nuca, nivelam cu spatula.
Pasul 8
Continuam cu alte 3-4 foi de placinta, unse cu unt.
Pasul 9
Punem restul de amestec de nuca, acoperim cu foile ramase. Ungem si ultima foaie cu unt.
Pasul 10
Taiem prajitura in patratele sau romburi.
Pasul 11
Coacem 40-45 minute sau pana Baklavaua e frumos rumenita.
Pasul 12
Intre timp, fierbem apa cu zaharul ramas, zeama de lamaie si mierea pana avem un sirop.
Pasul 13
Lasam siropul sa se raceasca foarte bine, apoi il turnam peste Baklava. Decoram cu fistic taiat grosier si scortisoara macinata